Syrinhortensia – Hydrangea paniculata

De mest hardføre hortensiaene finnes her. De fleste  klarer seg bra opptil sone 5

Syrinhortensia starter blomstringen midten -sist i august- og fortsetter til frosten kommer.

Blomstene sitter i syrinlignende klaser, og fargen forandrer seg  ettersom den blomstrer av. De fleste fra hvitt til rosa- noen mer over i grønt.

De fleste kan bli store busker på 1,5 – 2m. I gamle hager -der den har fått vokse fritt i mange år- kan de se ut som små trær med flere stammer.

De selges også som oppstammede.

Syrinhortensia trives best i sol – halvskygge. Ikke full skygge- da blir veksten svak og blomstene få.  Ph fra vanlig til svak sur.

Den tåler godt skjæring, og setter blomster på årsskudd. Den bør mange ganger skjæres litt ned på våren hvert år og tynnes(ta vekk de svakeste grenene) pga blomstene er så tunge at den trenger sterke skudd.

For at blomstene skal bli mange og skudda kraftige -bør den gjødsles 1-3 ganger før midten av sommeren. Etter det bør gjødsling kun skje hvis bladene er tydelig lyse /bleke  (næringsmangel) pga for mye gjødsel fører til fortsatt bladvekst og få blomster.

Naturgjødsel på våren er alltid lurt. Naturgjødsel bruker ofte lengre tid til å virke – men gir bra vekst -sterke skudd. Gjødsling senere kan gjerne være med kunstgjødsel. Kunstgjødsel(fullgjødsel) virker litt raskere. Gjødsel med høyt nitrogeninnhold er ikke å anbefale- pga da blir det for rask og lang vekst som gjør at grenene brekker lett når blomstene vokser til.